14.4 C
Nea Ionia
Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Διπλασιασμός προστίμων το Πάσχα

Διπλάσια πρόστιμα για άσκοπη μετακίνηση και σαρωτικοί έλεγχοιΠώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τις ημέρες των εορτών

Στην περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας προχώρησε η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα η Πολιτική Προστασία, με μοναδικό στόχο την αποφυγή συγκεντρώσεων, εκδρομών στα εξοχικά και στα χωριά και την περαιτέρω διασπορά του νέου κορωνοϊού στην ελληνική κοινωνία.

Οι οδηγίες προς τους αστυνομικούς που θα κάνουν τους ελέγχους είναι να ελέγχουν αυστηρά τον κωδικό Β4, που αφορά τη μετάβαση σε άνθρωπο που έχει ανάγκη βοηθείας. Οι εντολές προς τους επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσιών είναι να μην δείξουν καμία επιείκεια σε περιπτώσεις με αυτό τον κωδικό, που κατά την μετακίνηση δεν υπάρχουν επαρκή δικαιολογητικά, όπως διεύθυνση προορισμού, στοιχεία του ανθρώπου που υποτίθεται ότι χρήζει βοηθείας, αποδεικτικό του προβλήματος, ώρα επιστροφής και φυσικά να μην επιβαίνουν στο αυτοκίνητο πάνω από δύο άτομα.

Για τις τρεις αυτές μέρες συνολικά 5.000 αστυνομικοί θα σηκώσουν το βάρος των ελέγχων για την αποτροπή διασποράς του ιού. Περίπου 1.250 αστυνομικοί θα περιπολούν ανά βάρδια και έχουν οριστεί 150 περιπολίες ανά αστυνομική διεύθυνση της Αττικής. Όλο το αστυνομικό προσωπικό θα έχει ως αρμοδιότητες αρχικά τη διακριτική, αλλά εμφανή, επιτήρηση Ιερών Ναών και Κοιμητηρίων, Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο.

Η τελευταία δέσμη μέτρων περιλαμβάνει διπλασιασμό των προστίμων για άσκοπη μετακίνηση και σαρωτικούς ελέγχους από τα όργανα της αστυνομίας, ώστε να τηρηθούν στο ακέραιο οι νόμοι που έχει θεσπίσει το Κράτος για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Χθες, Μεγάλη Πέμπτη, πάντως, ημέρα κατά την οποία είθισται ο Έλληνας να πραγματοποιεί τα ψώνια του για το Πάσχα, παρατηρήθηκε συνωστισμός σε σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία, ενώ και η κίνηση στους δρόμους παρουσίαζαν αυξημένη ροή, που δεν δικαιολογείται με βάση την επιβολή της καραντίνας που ισχύει.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στις δηλώσεις του κατά την επίσημη ενημέρωση της Μεγάλης Πέμπτης, ήταν σαφής πως δεν θα επιτραπεί στο 10% των πολιτών που δεν νοεί να πειθαρχήσει στα απαιτούμενα για την υγεία του συνόλου μέτρα, να λειτουργήσει εγωιστικά και να παραβρεθεί σε εκκλησίες ή εξοχικά ή σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Πιο συγκεκριμένα, είπε, «την ίδια ώρα ένας στους δέκα συμπολίτες μας δηλώνουν ευθαρσώς ότι θα κάνουν ετοιμασίες λες και δεν έχει γίνει τίποτα ή ο ιός θα υπολογίσει ότι είναι Πάσχα» εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και πρόσθεσε ότι με αυτά τα δεδομένα «είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε δύο πρόσθετα μέτρα». Συγκεκριμένα, από το Μεγάλο Σάββατο στις 9 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα (ξημερώνοντας Τρίτη) προβλέπεται:

·    διπλασιασμός προστίμου και αφαίρεση πινακίδων
·    όπως και ότι η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για την παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη, δηλαδή ο κωδικός Β4 θα ελέγχεται σαρωτικά ενδελεχώς και επισταμένως και με ανώτατο όριο μέχρι 2 άτομα ανά όχημα.

Σε περίπτωση που κάποια μετακίνηση τις ημέρες αυτές κριθεί «καταχρηστική» και «παραπειστική», τότε θα επιβάλλονται:
·    300 ευρώ πρόστιμο στον οδηγό
·    150 ευρώ πρόστιμο στον συνοδηγό
·    Αφαίρεση πινακίδων

«Δεν μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία που εφαρμόζει τα μέτρα να υφίσταται τις συνέπειες κάποιων λίγων» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς, κάνοντας λόγο για μηδενική ανοχή σε όποια «προσπάθεια υπονόμευσης».

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τις ημέρες των εορτών

Αραιότερα θα είναι τα δρομολόγια σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ από την Μεγάλη Παρασκευή έως και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Με συχνότητα 15 λεπτών θα διεξάγονται τα δρομολόγια στις γραμμές 2 και 3 του μετρό από τη Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου έως και τη Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου.

Στη γραμμή 1, του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, τα δρομολόγια θα διεξάγονται με συχνότητα 12,5 λεπτών και στο Τραμ με συχνότητα 22 λεπτών.

Στο μεταξύ το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου τα δρομολόγια όλων των μέσων σταθερής τροχιάς θα ολοκληρωθούν περί τις 23.00 με την άφιξη των τελευταίων συρμών σε όλους τους τερματικούς σταθμούς του δικτύου της ΣΤΑΣΥ.

Σε ό,τι αφορά τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου θα έχουν αποσυρθεί στα αμαξοστάσια από τις 23:00 σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ. Τελευταία δρομολόγια αναμένονται από τις 22:00 ή νωρίτερα.

Επίσης, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί από την Πολιτεία έχει προχωρήσει σε αναστολή των δρομολογίων της για τις ημέρες του Πάσχα.

Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση των ΚΤΕΛ Αττικής, την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα (19 και 20 Απριλίου 2020) δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο σε όλες τις ενδονομαρχιακές γραμμές που εξυπηρετεί η ΚΤΕΛ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ. Την Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν σε συχνότητα Κυριακής.

1,560ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
Nea Ionia
few clouds
14.8 ° C
15.6 °
12.8 °
65 %
1.3kmh
20 %
Πε
14 °
Πα
17 °
Σα
16 °
Κυ
17 °
Δε
17 °