14.4 C
Nea Ionia
Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Επίδομα 800 ευρώ: Μεγάλη Τετάρτη οι πρώτες πληρωμές

Το μέτρο θα επεκταθεί και τον Μάιο – Το πρώτο 800άρι αφορά την περίοδο περίπου έως τις 27 Απριλίου κι ανάλογα με το πότε ανέστειλε την λειτουργία της η κάθε επιχείρηση

Δεύτερος γύρος καταβολής των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού αναμένεται να αποφασιστεί τον Μάιο για την πλειονότητα του εργατικού δυναμικού της χώρας ,όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί στελέχη της κυβέρνησης. Το πρώτο 800άρι αφορά την περίοδο περίπου έως τις 27 Απριλίου κι ανάλογα με το πότε ανέστειλε την λειτουργία της η κάθε επιχείρηση. Το δεύτερο 45ήμερο αναμένεται να καταλαμβάνει κατά κύριο λόγο τον Μάιο με απώτερη ημερομηνία την 15η Ιουνίου εφόσον απαιτηθεί να διατηρηθούν τα έκτακτα μέτρα.

Αν όμως εντός του Μαΐου αρχίσει η αποκλιμάκωση των μέτρων και ανοίξουν κάποιες επιχειρήσεις ( πχ υπαίθρια καφέ) τότε θα επανεξετάζεται κατά περίπτωση η ισχύς του μέτρου.

Το χρονοδιάγραμμα των μέτρων του Απριλίου

Με βάση τα τελευταία στοιχεία αιτήσεις υπεύθυνη δήλωση για το επίδομα των 800 ευρώ έχουν υποβάλει πάνω από 515.910 επιχειρήσεις-εργοδότες, οι οποίοι απασχολούν 851.520 εργαζόμενους. Αντίστοιχα, στο support employees είχαν υποβάλει αίτηση 730.056 εργαζόμενοι.

Την ίδια ώρα «βροχή πέφτουν» τα αιτήματα για την υπαγωγή στο καθεστώς των 800 ευρώ από πολυπληθείς κατηγορίες πολιτών.

Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό εργασίας Γιάννη Βρούτση, αμέσως μετά το Πάσχα θα ενταχθούν 13 νέες κατηγορίες επιχειρήσεων και ΚΑΔ, που αφορούν περίπου 100.000 εργαζόμενους, οι οποίοι θα αποκτήσουν δυνατότητα λήψης της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ. Οι ειδικότητες που θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης είναι οι εξής: Καλλιτέχνες, Ξεναγοί, Τουριστικοί συνοδοί, Οικοδόμοι, Ωρομίσθιοι, Ιεροψάλτες, Φορτοεκφορτωτές, εργαζόμενοι Helexpo, Μουσικοί, Ηθοποιοί, Ταξιθέτες, εργαζόμενοι σε λιγνιτικές μονάδες καθώς και εργαζόμενοι σε επίσχεση.

Οι εργαζόμενοι που δεν πρόλαβαν να υποβάλουν δήλωση θα έχουν ξανά την ευκαιρία για υποβολή μετά τις 10 Απριλίου καθώς κάθε 10ήμερο θα ξεκινά ένας νέος κύκλος δηλώσεων, με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Για παράδειγμα , μισθωτός με ΑΦΜ που λήγει σε 2 μπορεί να υποβάλλει δήλωση στις 2 Απριλίου, στις 12 και στις 22.

Ενισχύονται ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες

Στην πλατφόρμα της aade.gr καλούνται από αύριο να υποβάλουν τις αιτήσεις τους περίπου 750.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων -ανεξαρτήτως νομικής μορφής- που απασχολούν έως και 5 άτομα προσωπικό προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, το επίδομα συνολικού ποσού ύψους 800 ευρώ.

Από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, εξαιρούνται οι επιστήμονες οι οποίοι για το μήνα Απρίλιο δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ εφόσον λάβουν μέρος στα επιδοτούμενα σεμινάρια τηλε-εκπαίδευσης.

– Προϋπόθεση είναι οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων να απασχολούν έως πέντε άτομα προσωπικό. -Δικαιούχοι των 800 ευρώ είναι αυτοαπασχολούμενοι, και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων κάθε νομικής μορφής. Θα εξαιρούνται μόνο οι ανώνυμες εταιρείες.

– Δεν θα καταβληθεί επίδομα 800 ευρώ σε όσους επαγγελματίες ή επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει μηδενική δήλωση ΦΠΑ κατά το τελευταίο έτος .

– Σε περίπτωση εταιρείας, το επίδομα των 800 ευρώ καταβάλλεται στον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό του νομικού προσώπου. Αυτό σημαίνει ότι σε μια ομόρρυθμη εταιρεία, ή σε μια ετερόρρυθμη εταιρεία, δεν θα δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ για κάθε εταίρο χωριστά αλλά μια φορά στο όνομα της επιχείρησης ανεξαρτήτως αν η ΟΕ, η ΕΕ και η ΙΚΕ έχουν περισσότερους από έναν εταίρους ή μετόχους.

-Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, η αποζημίωση των 800 ευρώ θα καλύπτει χρονικό διάστημα 45 ημερών.

Παράλληλα, «τρέχουν» οι αιτήσεις για συμμετοχή στο «ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19 βάσει Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Έως χθες, είχαν υποβάλει στο http://elearning.yeka.gr, αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα κατάρτισης 67.206 επιστήμονες.

Το πρόγραμμα αφορά 180.390 επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες. Οι δικαιούχοι θα λάβουν επίδομα, ύψους 600 ευρώ, το οποίο θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο. Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το επιστημονικό επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις: 400 ευρώ, ως προκαταβολή, με την ενεργοποίηση της επιταγής, η οποία θα καταβάλλεται από τη Μεγάλη Πέμπτη 16 Απριλίου και μετά, ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν έως το τέλος του Απριλίου.

Πότε θα καταβληθούν τα 800 ευρώ

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι μισθωτοί των επιχειρήσεων που λειτουργούν κανονικά (εκτός ΚΑΔ) θα πρέπει να εισπράξουν το δώρο του Πάσχα έως τη Μεγάλη Τετάρτη. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν ή υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ θα λάβουν το δώρο τμηματικά με καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου. Στο ποσό θα συμμετέχει φέτος και το κράτος, πληρώνοντας το τμήμα του δώρου για την χρονική περίοδο από την αναστολή της σύμβασης έως 30/4.

Οι πρώτες πληρωμές των 800 ευρώ θα γίνουν από τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου έως και τη Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου και θα αφορούν τους δικαιούχους που υπέβαλαν δήλωση στο supportemployees.yeka.gr από 1 έως 10 Απριλίου.

Επίσης για τους εργοδότες των επιχειρήσεων που πλήττονται βάσει ΚΑΔ δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης τυχόν λαθών από τις 21/4 έως τις 23/4. Οι δεύτερες πληρωμές θα γίνουν 27-30 Απριλίου και θα αφορούν τους δικαιούχους που έκαναν δήλωση από 11 έως 20 Απριλίου

Η τελευταία « φουρνιά» εργαζομένων που θα πάρουν τα 800 ευρώ μεταξύ 5 και 10 Μαΐου είναι εκείνοι που θα κάνουν δήλωση στο supportemployees.yeka.gr από 21 έως 30 Απριλίου .

Με τη διόρθωση των λαθών δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότες και εργαζόμενους να ενταχθούν στην ομάδα των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή και να αξιοποιήσουν την έκπτωση 40% του ενοικίου που καταβάλλουν.

Πηγή: protothema
1,560ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
Nea Ionia
few clouds
14.8 ° C
15.6 °
12.8 °
65 %
1.3kmh
20 %
Πε
14 °
Πα
17 °
Σα
16 °
Κυ
17 °
Δε
17 °