16.4 C
Nea Ionia
Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Δήμοι: Ανακοινώνεται το νέο πρόγραμμα “Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης”

Την Πέμπτη, στις 11.00 π.μ. οι συναρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Ανάπτυξης  Άδωνις Γεωργιάδης, θα συνυπογράψουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση για το νέο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης, όπου θα προηγηθεί η παρουσίαση του προγράμματος.

Το νέο πρόγραμμα, αντικαθιστά τον μέχρι σήμερα «Φιλόδημο».

«Στόχος του είναι να αναδειχθούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας ως πυλώνες αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής, ενίσχυσης των θέσεων εργασίας, επανεκκίνησης της οικονομίας και ανάπτυξης» σημειώνει το υπουργείο Εσωτερικών και ανακοινώνει ότι θα φέρει το όνομα του Αντώνη Τρίτση.

«Το νέο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης (2020- 2023), θα φέρει το όνομα του αείμνηστου Δημάρχου Αθηναίων Αντώνη Τρίτση, που έφυγε από τη ζωή πριν από 28 χρόνια (7-4-1992). Ενός πολιτικού που συμβολίζει την αυτοδιοίκηση και την αποκέντρωση, την ενότητα του ελληνισμού, τις ριζοσπαστικές ιδέες για την προστασία του περιβάλλοντος, με ισχυρή ανεξάρτητη σκέψη, ενός ανθρώπου που ένωσε δυνάμεις και «έχτισε γέφυρες»  στην κοινωνία και στην πολιτική» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι ρυθμίσεις για το νέο πρόγραμμα

Οι ρυθμίσεις για το νέο πρόγραμμα  περιγράφονται στην τελευταία κατεπείγουσα  Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και συγκεκριμένα στο άρθρο 44.

Οι νέες ρυθμίσεις  αντιγράφουν εν πολλοίς τη νομοθεσία του «Φιλόδημου», με εξαίρεση  κρίσιμες και κομβικές τροποποιήσεις, που στην ουσία οδηγούν σε ένα συγκεντρωτικό και ελεγχόμενο σύστημα προγραμματισμού και ελέγχου του προγράμματος από τη κεντρική διοίκηση και στο οποίο δεν έχει απευθείας εκπροσώπηση η ίδια η Αυτοδιοίκηση.

Κάθε ένταξη προμηθειών, μελετών και έργων στο πρόγραμμα, θα απαιτεί απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, κατόπιν εισήγησης αρμόδιας πενταμελούς Επιτροπής  Αξιολόγησης.

Η  επιτροπή αυτή αποτελείται από δύο – μηχανικοί της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) . Δύο υπόλοιπα μέλη θα είναι ιδιώτες εμπειρογνώμονες με εμπειρία σε συγχρηματοδοτούμενα έργα. Το πέμπτο μέλος της επιτροπής θα είναι στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών (ΕΥΔΕ-ΥΠΕΣ).

Οι ενστάσεις,  οι επιφυλάξεις και τα ερωτήματα που έχουν ήδη διατυπωθεί και κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ είναι πως στην επιτροπή δεν μετέχει το ίδιο το αντιπροσωπευτικό όργανο των δημάρχων, ενώ μετέχουν δύο μέλη της ΕΕΤΑΑ «της οποίας τη διοίκηση διόρισε ο υπουργός».

Για αναπτυξιακά έργα, η τεχνική υπηρεσία της ΕΕΤΑΑ στελεχώνεται κυρίως με συμβασιούχους μηχανικούς και όχι μόνιμους υπαλλήλους. Αφήνεται, έτσι, πεδίο για ανάπτυξη πελατειακών δικτύων με ιδιωτικές εταιρείες.

Επίσης η Ειδική Υπηρεσία  Διαχείρισης και Εφαρμογής του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία συστήθηκε, με νόμο τον περασμένο Δεκέμβριο και  υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εσωτερικών και έχει ως αντικείμενο και αρμοδιότητα να διαχειρίζεται και θα παρακολουθεί αναπτυξιακά και ειδικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους (ΠΔΕ), παίρνοντας παράλληλα υπό την εποπτεία της και όσες δράσεις συγχρηματοδοτούνται από επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, αποτελεί απόλυτη μειοψηφία, στην επιτροπή που θα εισηγείται τα έργα του νέου προγράμματος.

Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση του προγράμματος, προβλέπεται, όπως και στον «Φιλόδημο», να γίνεται από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του υπουργείου Εσωτερικών μέσω επενδυτικών δανείων που θα συνομολογούν οι ΟΤΑ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Να σημειωθεί ως η αντίστοιχη  επιτροπή του « Φιλόδημου», η οποία  αξιολογούσε τις προτάσεις των ΟΤΑ αποτελούνταν από μηχανικούς του Δημοσίου και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών. Οι εντάξεις έργων, κατά γενική παραδοχή, γινόταν με διαδικασίες διαφανείς και γρήγορες, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να ενταχθούν 502 έργα ύψους 1,235 δισ. ευρώ, σε μόλις έναν χρόνο.

Τέλος να σημειωθεί ακόμη ότι οι  νέες ρυθμίσεις αφορούν το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι». Ο «Φιλόδημος ΙΙ» διέπεται από άλλη νομοθεσία και παραμένει σε ισχύ.

Πηγή: Κ.Ε.Δ.Ε.
1,560ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
Nea Ionia
few clouds
16.5 ° C
17.8 °
14.2 °
83 %
1.3kmh
20 %
Κυ
19 °
Δε
20 °
Τρ
21 °
Τε
20 °
Πε
20 °