25.2 C
Nea Ionia
Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Άρνηση ευρω-ομολόγου από τους ισχυρούς της Ε.Ε

Για ακόμη μια φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι των λαών, αλλά των συμφερόντων συγκεκριμένων χωρών, δεν στάθηκε στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων.

Όποιος γνωρίζει ελάχιστα από το πώς λειτουργεί η Ένωση, αυτό το γραφειοκρατικό «τέρας» στο οποίο οι αποφάσεις λαμβάνονται με πολύ κόπο και χωρίς ιδιαίτερη αίσθηση των αναγκών των ευρωπαϊκών λαών, δεν εξεπλάγην από τη… μη απόφαση της Συνόδου Κορυφής.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι συνηθισμένοι να κλωτσούν το μπαλάκι πιο πέρα, να βάζουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αδιαφορώντας για το πώς βιώνουν τα μείζονα προβλήματα οι ευρωπαίοι πολίτες.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με την κρίση που μπορεί να βιώνει μια χώρα όπως η Ελλάδα, επομένως να μπορεί να δικαιολογηθεί η άρνηση έκδοσης ευρω-ομολόγου.

Η Ευρώπη βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση που πέρασε ποτέ εξαιτίας του κορωνοϊού. Και βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή. Κανείς δεν γνωρίζει αν η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη.

Η Σύνοδος Κορυφής, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, ήταν μια ακόμη παταγώδης αποτυχία της Ε.Ε να προστατεύσει ακόμη και το ίδιο το ευρώ. Με ευθύνη των πλούσιων χωρών της Ευρώπης, που δεν θέλουν το ευρω-ομόλογο, δηλαδή επί της ουσίας να μοιραστεί το ευρωπαϊκό χρέος σε όλους.

Οι υπουργοί Οικονομικών, πιθανότατα, δεν θα μπορέσουν να βρουν τη λύση, στο διάστημα των δύο εβδομάδων που δόθηκαν ως προθεσμία για καταθέσεις προτάσεων, που δε βρήκαν μέχρι σήμερα. Και είναι πιθανό να επιχειρηθεί μια ακόμη συμβιβαστική πρόταση η οποία θα βολεύει τις χώρες του Βορρά και θα καταδικάζει τις χώρες του Νότου σε σκληρή λιτότητα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι σίγουρο ότι την κρίση του κορωνοϊού θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Απολύσεις, περικοπές μισθών και επιχειρήσεις που θα κλείνουν.

Η κ. Μέρκελ και οι δορυφόροι της επιμένουν, εμμονικά σχεδόν, στη μη έκδοση του corona bonds, ουσιαστικά και για να λέμε τα πράγματά με το όνομά τους, στην εκτύπωση χρήματος.

Όμως, δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση. Η χρησιμοποίηση του ESM, ενός μηχανισμού δηλαδή που επί της ουσίας θα δίνει δάνεια με μνημόνια, δεν είναι λύση που εξυπηρετεί τους λαούς.

Αν μετά το Brexit ακολουθήσει ένα Ital-exit ή ένα Spain-exit τότε είναι καλύτερα από τώρα να πουν οι Γερμανοί αντίο στο ευρώ.Θα διαλυθεί η Ένωση γιατί δεν μπορεί πλέον να λειτουργεί με γραφειοκρατικούς όρους και με εμμονές.

Οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν μια κρίση που δεν δημιούργησαν. Έχουμε να κάνουμε με μια έκτακτη περίπτωση, με μια πρωτοφανή κρίση, που δεν δημιουργήθηκε από κάποιο οικονομικό «πάρτι» των νοτίων που δεν ανέχονται οι βόρειοι.

Τώρα, λοιπόν, που απειλείται άμεσα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι η στιγμή που όσοι λαμβάνουν αποφάσεις πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Αλλιώς θα έχουν υπογράψει την καταδίκη της Ένωσης.

Αν η κ. Μέρκελ, η γερμανίδα καγκελάριος, θέλει να γραφτεί στην Ιστορία με χρυσά γράμματα το μόνο που έχει να κάνει είναι να προστατέψει το ευρώ. Να διασώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να δώσει την ευκαιρία στους αδύναμους λαούς να μην πνιγούν σε μια ατέρμονη φτώχεια.

1,560ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
Nea Ionia
clear sky
25.1 ° C
27.3 °
22.5 °
59 %
0.9kmh
0 %
Δε
33 °
Τρ
31 °
Τε
27 °
Πε
19 °
Πα
16 °