24.4 C
Nea Ionia
Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Κορωνοϊός Ελλάδα: Αυξήθηκαν τα κρούσματα – Έκτακτα μέτρα & ψυχραιμία

Αυξάνονται τα θετικά κρούσματα στον κορονοϊό στη χώρα μας. Σύμφωνα με ανακοινώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, εντοπίστηκαν δύο νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε τρία. Όπως έγινε γνωστό, θετικό στον ιό βρέθηκε το παιδί της 38χρονης από τη Θεσσαλονίκη, που ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο δεκάχρονος γιος της γυναίκας νοσηλεύεται, όπως και η μητέρα του, στο ΑΧΕΠΑ. Είναι σε καλή κατάσταση και εμφανίζει ήπια συμπτώματα.

Το τρίτο κρούσμα εντοπίστηκε στην Αθήνα και πρόκειται για μία γυναίκα 40 ετών, κάτοικο Αμαρουσίου, η οποία είχε ταξιδέψει προσφάτως σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας. Η γυναίκα νοσηλεύεται στο Αττικό νοσοκομείο και είναι επίσης σε καλή κατάσταση.

“Επιβεβαιώθηκε σήμερα στα πλαίσια της ιχνηλάτησης επαφών της πρώτης περιπτώσεως, από το εργαστήριο αναφοράς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η μετάδοση του ιού σε στενό συγγενικό μέλος της συμπολίτισσάς μας, πρώτου κρούσματος της νόσου στην πατρίδα μας. Το περιστατικό δεν είχε ταξιδέψει στην Ιταλία. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για τις υπόλοιπες στενές επαφές και ο έλεγχος παραμένει αρνητικός” δήλωσε ο κ. Τσιόδρας.

“Στα πλαίσια της αντιμετώπισης της δεύτερης περίπτωσης της νόσου στην πατρίδα μας για προληπτικούς λόγους και μόνο συστήνεται το κλείσιμο του 105ου δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης για 14 ημέρες. Επιπλέον επιβεβαιώνω τη διάγνωση τρίτου κρούσματος, συμπατριώτισσάς μας ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας. Είμαστε στη διαδικασία ιχνηλάτισης επαφών και της λήψης επιπλέον μέτρων” πρόσθεσε.

Κορωνοϊός: “Ψυχραιμία & ατομικά μέτρα προστασίας…”

Έκτακτα μέτρα σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

 

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη λήψη έκτακτων μέτρων σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα, αναφέρθηκε «κατά προτεραιότητα» στα δύο ζητήματα της επικαιρότητας, τον κορονοϊό και το προσφυγικό/μεταναστευτικό στα νησιά. «Σε ό,τι αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη το σχέδιο του αρμόδιου υπουργείου, το οποίο έχουμε εγκρίνει» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Εκδηλώθηκαν, όπως ξέρετε, ήδη δύο κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, τα οποία αντιμετωπίζονται, και ένα τρίτο κρούσμα, το οποίο μόλις ανακοινώθηκε, στην Αθήνα. Συνεχίζουν να εξετάζονται και άλλες ύποπτες περιπτώσεις, οι πιο πολλές μέχρι τώρα καταλήγουν σε αρνητικά αποτελέσματα.

Θέλω να τονίσω πόσο σημαντικό είναι στην καθημερινότητά μας όλοι να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών -των γιατρών- και θα συνεχίζεται η καμπάνια ενημέρωσης της κυβέρνησης για τα ζητήματα αυτά. Θέλω να επισημάνω τη σημασία της προσωπικής ευθύνης όλων μας και στο επίπεδο της προσωπικής υγιεινής και στο επίπεδο της συμπεριφοράς στην περίπτωση που κάποιος παρουσιάζει συμπτώματα. Πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι εντολές που έχουν δώσει το υπουργείο και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο πιο μεγάλος αντίπαλος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πάντα ο πανικός.

Ταυτόχρονα όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμε, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, την περαιτέρω διάδοση του ιού. Μόλις πληροφορήθηκα ότι ο υπουργός Υγείας έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής για αναστολή όλων των εκδηλώσεων του καρναβαλιού στη χώρα και θα προχωρήσουμε άμεσα στην υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Ως κυβέρνηση, βέβαια, αναπτύσσουμε και δράσεις για τις παράπλευρες συνέπειες ενός διεθνούς φαινομένου.

Λαμβάνονται, ήδη, μέτρα από το υπουργείο Τουρισμού. Έχω ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών μία πρώτη αξιολόγηση για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις στην περίπτωση που το πρόβλημα κλιμακωθεί στην Ευρώπη. Όσο για την αγορά, θέλω να τονίσω ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα τροφοδοσίας σε κανένα αγαθό. Ας μην δημιουργείται, λοιπόν, αγωνία και τεχνητή ζήτηση από τους καταναλωτές. Περιπτώσεις αισχροκέρδειας θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς».

«Τα νησιά μας πρέπει να προστατευτούν διπλά»
«Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, το σχέδιο της κυβέρνησης -που εδράζεται στο τρίπτυχο “προστασία συνόρων, γρήγορες διαδικασίες είτε για άσυλο είτε για επιστροφές και ελεγχόμενες δομές”- ισχύει απολύτως. Είναι το μόνο σχέδιο το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε τα εξής: «Το μεταναστευτικό τώρα αποκτά μία νέα διάσταση, καθώς στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν -όπου είχαμε πολλά κρούσματα κορονοϊού- και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν. Τα νησιά μας, συνεπώς, τα οποία είναι, ήδη, επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να προστατευτούν διπλά. Να τα διασφαλίσουμε. Να το πω απλά, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την εμφάνιση του ιού -ειδικά εκεί.

Από σήμερα, λοιπόν, η χώρα μας επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: Ότι αναβαθμίζουμε στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση. Για το σκοπό αυτό έχω ήδη δώσει εντολές στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον αρχηγό του Λιμενικού να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των σκαφών και τον αριθμό των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Και, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου πάντα, θα αυξήσουμε τους ελέγχους και στη θάλασσα και στην ξηρά. Για την απόφαση αυτή έχω ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που οφείλει να την αντιμετωπίσει ως ένα μέτρο προστασίας της Υγείας ολόκληρης της Ευρώπης. Το ίδιο θα γίνει και προς την Τουρκία. Ενώ ξεκινά και μια διεθνής καμπάνια, στις γλώσσες των εθνικών ομάδων που κατευθύνονται προς Ελλάδα, με την προειδοποίηση ότι η χώρα δεν μπορεί, πλέον, να δέχεται άλλες παράνομες εισόδους. Οι ανακοινώσεις αυτές θα γίνουν στο διαδίκτυο και στις χώρες αφετηρίας των ροών».

Πηγή: FLASH.GR
1,560ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

“CAR – Fast Pistons”: Διάγνωση – Επισκευή – Συντήρηση

"Fast Pistons" by Fotis Kalampokis: Κέντρο άμεσης διάγνωσης, επισκευής και συντήρησης του αυτοκινήτου σας στη Νέα Φιλαδέλφεια. Χάρη στην υψηλή τεχνογνωσία, την πολυετή πείρα και...

Χαλκηδόνιο Ωδείο: Πρότυπο Μουσικό Εκπαιδευτήριο

Το Χαλκηδόνιο Ωδείο, συνεχίζει να χαράζει μια σταθερή πορεία στη μουσική εκπαίδευση, έχοντας πάντα στο επίκεντρο καθέναν μαθητή ξεχωριστά. Είναι ένα Πρότυπο Μουσικό Εκπαιδευτήριο, αναγνωρισμένο...

Λυκόβρυση: Λόγω Covid-19 αναστολή τμημάτων του Γενικού Λυκείου

Στην λίστα με τα σχολεία ή τμήματα που ανέστειλαν την λειτουργία τους λόγω κορωνοϊού, είναι το Γενικό Λύκειο Λυκόβρυσης (Κόττου 6) του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης. Συγκεκριμένα,...

Ένα βήμα πριν το… ΧΑΟΣ!

Στο όριο πριν χαθεί ο έλεγχος στο δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται η χώρα, μετά και τη χθεσινή άνοδο των νέων κρουσμάτων πάνω από...

Δεν τα κατάφερε ο ΑΟ Πεύκης… (Βίντεο)

Την ήττα με 0-1 γνώρισε ο ΑΟ Πεύκης από τον Παράδεισο Αμαρουσίου, το Σάββατο (24/10) το απόγευμα στο Δημοτικό γήπεδο Πεύκης. Η νεανική (Μ.Ο. 20...

ΠΑΣ Γαλάτσι-Νέα Σμύρνη: Ισοπαλία αλά Αγγλία! (Βίντεο)

Μετά από ένα συναρπαστικό και αμφίρροπο παιχνίδι, ΠΑΣ Γαλάτσι & Νέα Σμύρνη μοιράστηκαν βαθμούς και εντυπώσεις. Το Γαλάτσι προηγήθηκε στο 5', όταν ο Θεοδωρακάτος με...

Έμεινε στο μηδέν ο ΑΟ Λυκόβρυσης!

Κακό αποτέλεσμα για τον ΑΟ Λυκόβρυσης απέναντι στον ουραγό της βαθμολογίας! Στο διαδημοτικό γήπεδο Λυκόβρυσης- Μεταμόρφωσης το Σάββατο(24/10) η ομάδα της Λυκόβρυσης δεν κατάφερε να...
Nea Ionia
overcast clouds
23.9 ° C
25.6 °
22.2 °
53 %
2.7kmh
96 %
Κυ
25 °
Δε
23 °
Τρ
22 °
Τε
18 °
Πε
21 °